En god bok – den perfekta julklappen

Oavsett vem man ska köpa en julklapp till kan man hitta den perfekta gåvan i en bokhandel. Där finns nämligen något för alla intressen och smaker, vare sig man är en bokslukare eller inte. Så ge alla dina vänner och hela din släkt hårda paket i år genom att köpa böcker! Här kommer några tips på bra julklappsböcker beroende på mottagarens intressen och personlighet.

Om din gåvomottagare tycker om framtidsdystopier är ett aktuellt boktips den senaste delen i Dmitrij Gluchovskijs science fiction-romanserie Metro. Den första boken i serien, som utspelar sig i ett postapokalyptiskt Moskva efter ett världsomspännande kärnvapenkrig, kom ut år 2002 (då den släpptes på internet; den trycktes av ett förlag år 2005) och fick titeln Metro 2033. Uppföljaren, Metro 2034, kom ut på svenska år 2011, och i år, 2016, kommer i december den tredje delen i serien, Metro 2035, efter att ha släppts på ryska under våren 2015.

En annan bok som många liksom Metro 2035 har väntat länge på är Harry Potter and the Cursed Child. Boken är egentligen manuskriptet till en musikal som sattes upp på West End, och som baseras på en ny historia skriven av J. K. Rowling tillsammans med Jack Thorne och John Tiffany. Historien tar vid där epilogen slutade i den sjunde och sista romanen om Harry Potter, och är således trots sitt manusformat något som många Harry Potter-fans i alla åldrar har väntat närmare ett årtionde på. Den perfekta julklappen för Harry Potter-fanatikern, med andra ord.

Också för finsmakaren som föredrar kritikerrosade romaner, snarare än science fiction och fantasy, finns mycket att välja på i årets julhandel. Ett säkert kort när det gäller läsare av finlitteratur är att köpa dem en roman av någon av de senaste årens Nobelpristagare, till exempel Svetlana Aleksijevitj från 2015 eller Patrick Modiano från 2014. Om julklappsmottagaren i fråga föredrar poesi kan kanske en diktsamling av Tomas Tranströmer från 2011 locka istället.

Också för de som inte njuter av att sitta ned med en god roman finns det dock böcker som passar perfekt som julklappar. För matälskaren finns till exempel en hel uppsjö avkokböcker att välja bland, som behandlar allt från LCHF-mat och veganska recept till de bästa grillrecepten och de godaste bakverken. Det finns med andra ord något för alla smaker – bokstavligen.metro_2035_-_original_cover

Också fotbollsfanset kan få en bok i julklapp – ingen verklig fotbollsälskare kan väl till exempel kalla sig för det utan att ha läst Zlatan Ibrahimovics självbiografi? För de yngre fotbollsfansen kanske en faktabok om sporten passar bättre. Faktaböcker är generellt sett utmärkta presenter för alla lite äldre barn som är intresserade av ett särskilt ämne, oavsett om det är sport, dinosaurier, havet, hästar, rymden eller något helt annat.

För de lite mindre barnen passar en sagobok sannolikt bättre. En barnbok som har blivit mycket omtalad, och som sannolikt uppskattas av barnets föräldrar minst lika mycket som av barnen, är Kaninen som så gärna ville somna, som har skrivits av beteendevetaren Carl-Johan Forssén. Boken är en godnattsaga, och har skrivits med syftet att få de lyssnande barnen att somna fort när sagan läses för dem.

Ett bra tillfälle att köpa julklappar, oavsett om man ska köpa böcker eller inte, är på Black Friday, då de flesta butiker (både fysiska och på nätet) har reor. Om du vill hitta bra Black Friday-rabatter ska du gå in på Black-friday.se. Då kanske du också har råd att köpa några böcker till dig själv.

Leave a Reply

mts_best