Att gå på litterära fester

Har du någon gång blivit bjuden på en fest med litterärt tema? Eller funderat på att själv anordna en? Då vet du hur roligt det är att äta en god middag och ha trevligt tillsammans med likasinnade boknördar. Festen kan utgå från ett författarskap, en genre eller så är det ett valfritt maskeradtema där man klär ut sig till en bokkaraktär.

Alice i Underlandet-teparty

Om man vill ha en fest dagtid är Alice i Underlandet ett bra tema, närmare bestämt tebjudningen där den galne hattmakaren är med. Duka med udda porslin och bjud på både överraskningar och små finurligheter. Rummet kan pyntas med vimplar och skyltar, krukväxter i tekannor och schackrutiga dukar. Baka småkakor och stick i små tandpetare med vimplar på där det står ”eat me”. Fyll små glasflaskor med saft i olika färger och skriv ”drink me”. Pynta med nycklar och udda föremål på bordet. Gästerna får mer än gärna klä ut sig. Antingen kan de vara fantasifulla tepartybesökare i rysch, pysch och bredbrättade hattar, eller så kan de klä ut sig till karaktärer i boken. Vill man vara Hjärter Dam behöver man smink av hög kvalitet, till exempel en ljus foundation och ett knallrött läppstift. Även när man klär ut sig till Cheshirekatten går det åt en del smink för att göra den stora munnen som nästan sträcker sig från öra till öra. För att bli den vita kaninen behövs ett ljust smink och sedan en rosa eller svart penna för att markera nosen. Klär man hellre ut sig till Alice själv behövs bara en lätt vardagssminkning.

Deckarfesten

Nu pratar vi inte bestialiska mord och hårdkokta samtidsskildringar, utan snarare Agatha Christie. Locka gästerna tillbaka till ett svunnet årtionde och låt dem gärna klä sig tidsenligt. Här är det bibliotek med murriga fåtöljer och cigarrer, drycken är stark och serveras ur kristallkaraffer. Det finns deckarspel att köpa, med olika gåtor och där alla tilldelas en roll. Det är en rolig lek som passar bra på en deckarfest. Vad har hänt? Och vem är skyldig? Låt gästerna reda ut hur det ligger till. Hercule Poirot kommer att känna sig stolt.

Harry Potter-fest

Drömfesten för att trollkarlar och häxor. Förvisso tillagas inte maten av husalfer eller serveras på svävande fat, men festen blir inte mindre magisk för det. Det finns faktiskt en hel del Harry Potter-recept endast en googling bort, till exempel på honungsöl (vilket är en lite udda översättning av ginger beer). Att klä ut sig till Harry och hans vänner är inte svårt. Det krävs inte en sömmerska för att få till en enkel variant av den svarta kappan och under den går det bra med skjorta och byxor. Men vad mer kan man klä ut sig till från Harrys värld? Tja, varför inte en husalf. Eller Hagrid (framför allt om man redan är storvuxen och skäggig).

Leave a Reply

mts_best