Böcker som ligger i tiden

Vissa typer av böcker är alltid lika populära och en del läses hela tiden av nya generationer, vilket gör att de räknas till klassiker. Romaner och poesi hör till de genrer som bäst klarar av att åldras, medan böcker om exempelvis matlagning, vetenskap eller hur du bäst pyntar soffor snabbt blir omoderna.

Kokböcker

Om vi tar matlagning som exempel räcker det med att gå tillbaka till 1990-talet för att tro att kokböckerna från den tiden skrevs på antiken. Eftersom vi reser mer än tidigare och matas med matlagningsprogram en stor del av dygnet har vi blivit mer kräsna och mer kunniga. Marknaden för kokböcker verkar vara omättbar och under de senaste åren har det kommit ut cirka en kokbok om dagen i Sverige. Kokböcker som genre ligger alltså i tiden, men du behöver ändå köpa nya ganska ofta för att hålla dig uppdaterad. De enda undantagen är om du väljer att inhandla en kokbok om exempelvis det klassiska franska eller italienska köket.

Populärvetenskap

Vetenskap, eller rättare sagt populärvetenskap är en genre som har fått ett stort uppsving de senaste åren. En del som är verksamma inom något vetenskapligt yrke fnyser åt populärvetenskapen eftersom den inte skrivs på samma sätt som en vetenskaplig artikel, men det är förstås precis det som är meningen. De båda genrerna har helt olika målgrupper för en vetenskaplig artikel är främst skriven för andra som är verksamma inom samma yrke, medan populärvetenskap i första hand är till för de som inte har någon kunskap i ämnet. Populärvetenskaplig litteratur säljer bra eftersom människor är vetgiriga av naturen, men gärna stephen_hawking-starchildvill ha lättförståeliga svar på svåra frågor. Titta på topplistorna för genren hos de kända nätbokhandlarna för att få tips om intressant läsning. Om en enda bok måste nämnas är det ”Kosmos: en kort historik” av Stephen Hawking. Boken publicerades första gången 1988, men hör fortfarande till storsäljarna efter att ha sålt i mer än nio miljoner exemplar på ett 40-tal språk. Den ger inte svar på alla rymdens gåtor, men diskuterar olösta paradoxer och förklarar bland mycket annat teorierna om svarta hål och Big Bang.

Leave a Reply

mts_best