Augustpriset 2016

Det finns många fina litteraturpriser världen över. Det mest ärofyllda är det svenska Nobelpriset i litteratur. Men det finns även andra svenska litteraturpris som är åtråvärda och ärofyllda. Augustpriset, namngivet efter August Strindberg, är antagligen det svenska litteraturpris som kommer som tvåa efter Nobelpriset. Priset, som delas ut sedan 1989 av svensk förläggarförening, delas ut i de tre kategorierna skönlitteratur, faktaböcker samt barn- och ungdomslitteratur. Priset består, i varje kategori, av en bronsstatyett, Auguststatyetten, skapad av Michael Fare, samt 100 000 kronor. Bland de mera kända författarna som fått priset, kan nämnas Henning Mankell, som lite udda för de flesta av oss fick pris i klassen barn- och ungdomslitteratur 1998.

Det speciella ungdomspriset

1994 instiftades lilla Augustpriset, ett pris avsett att stimulera unga människor, i åldern 16 till 20 år till att skriva. 18-åringen Sigird Nikka kan vinna Lilla Augustpriset 2016. Vad är det då som gör henne till en av de nominerade till priset? Det är hennes novell, ”Då rallarrosen blommar”. Hon berättar själv att hon fick inspiration till novellen från Eeva Kilpis dikt, ”Säg till om jag stör. Säg till om jag stör, Sa han när han steg in. Så går jag med detsamma. Du inte bara stör, Svarade jag, Du rubbar hela min existens. Välkommen”. Kring dessa rader, byggde hon sin novell. En 18-årings funderingar kring livet och den ungdomliga kärleken.

Varför skall vi ha litteraturpris

Litteraturpris varför skall man ha det, kan man kanske undra, vad fyller de för syfte. För de som delar ut priserna finns det naturligtvis ett, om än outtalat, men självklart syfte, att öka intäkterna. Men för oss bokslukare, konsumenterna, vi som älskar att läsa, har litteraturpriserna någon betydelse för oss? Javisst har de. För litteraturpriserna ger oss möjligheten att upptäcka nya författare, att följa dem under deras utveckling till fullbordade skribenter och att följa deras utveckling som människor och betraktare av livets gång. Som bokläsare finns det knappast någon större ynnest än just detta att följa en författare och dennes gestaltningar i böckernas värld.

Leave a Reply

mts_best