E-böcker – bokens framtid?

I och med e-böckerna har det skrivna ordet tagit det fulla klivet in i den digitala världen – nu hittar man inte bara bloggposter, tidningsartiklar och kortare texter i digital form, utan hela romaner. E-boken har många fördelar jämfört med den traditionella boken, och det är sannolikt därför den har blivit så populär så fort. Men än så länge är handeln med traditionella böcker fortsatt stor, och frågan är om e-boken kommer att konkurrera ut den fysiska boken, och bli böckernas framtid, eller inte.

Fördelarna med e-böcker är framförallt deras portabilitet. E-böcker läses bäst med en läsplatta, som har en matt skärm särskilt anpassad för att vara bekväm för ögonen vid läsning. På dessa läsplattor, som brukar ha samma format som en pocketbok, fast tunnare, kan man utan problem lagra tusentals e-böcker, och således ha med sig ett mindre bibliotek i fickan eller väskan, vart man än går. Det är med andra ord mycket praktiskt när man åker på en längre resa, eftersom man inte behöver packa en hel trave böcker för att ha läsning under hela resan, som både tar upp vikt och plats i väskan. Å andra sidan är en läsplatta inte lika tålig som en traditionell bok – den klarar till exempel inte av att få sand eller saltvatten på sig, vilket gör att man kanske inte gärna tar med den till stranden. Det finns med andra ord både fördelar och nackdelar med en läsplatta.

E-böcker finns tillgängliga på en rad olika sätt, samtliga genom internet. Man kan till exempel köpa enstaka e-böcker genom olika webbutiker som säljer böcker. Ett annat alternativ är att prenumerera på en tjänst som Storytel, där man för en viss summa varje månad får obegränsad tillgång till tusentals e-böcker. Ytterligare ett alternativ är att låna e-böcker på bibliotek, en tjänst som de flesta kommunala bibliotek erbjuder idag. Fördelen med detta jämfört med att köpa enstaka böcker eller prenumerera är naturligtvis att det är gratis. Nackdelen är att man bara har tillgång till boken under en viss period, precis som när man lånar en fysisk bok på biblioteket. Därefter måste man låna och ladda ned boken igen.

Mycket pekar på att e-boken kommer att ta över en större del av bokmarknaden från den traditionella boken i framtiden, men det är tveksamt om den fysiska boken någonsin kommer att konkurreras ut helt. Det är mer sannolikt att de två kommer att fortsätta samexistera, eftersom vissa alltid kommer att föredra den traditionella boken, medan andra helt anammar e-boken.

Leave a Reply

mts_best