Litteraturvetenskap – läran om litteratur

Precis som rubriken säger är litteraturvetenskap läran om litteratur. Men vad betyder det egentligen i praktiken? Jo, när man studerar litteraturvetenskap på universitetet får man lära sig massor om olika författare, men också om de olika epoker (tidsperioder) under vilka de levde och verkade. Det kan vara spännande att veta att många nutida författare inspireras av författare som levde för länge sen, och sådant får man också läsa om. Dessutom får man naturligtvis läsa en lång rad olika böcker; både romaner, noveller, dramatik och poesi. Sen brukar man få diskutera det man har läst med sina kurskamrater eller med sin lärare. Oftast får man också skriva en analys eller uppsats som handlar om den lästa boken. Litteraturvetenskap är väldigt spännande, och om du gillar att läsa kan jag verkligen rekommendera det.

Jag ska bli student

Varför skriver jag nu allt det här undrar du kanske. Jo, därför att jag faktiskt ska börja studera igen. Jag har inte pluggat sen gymnasiet, och då var jag ingen mönsterelev direkt. Det enda ämnet jag verkligen ansträngde mig i var egentligen svenska. Därför har jag varit orolig för att jag inte skulle kunna komma in på det programmet som jag vill gå. Om du också har det problemet kan jag tipsa dig om att göra som jag gjorde, nämligen skriva Högskoleprovet. På Hpguiden.se kan du läsa mer om hur du kan få hjälp att förbereda dig inför provet.

Fjärilar i magen

Jag ser verkligen fram emot att börja plugga litteraturvetenskap och jag har redan skaffat de flesta böcker som jag kommer att behöva. Jag har till och med börjat läsa en del av dem. Trots det måste jag ändå erkänna att jag är lite nervös. Det är inte utan att det fladdrar några små fjärilar i magen på mig. Jag funderar exempelvis på vilka lärare jag kommer att få. Jag har läst att det är vanligt att författare även är lärare i litteraturvetenskap
och det hade ju varit häftigt.

Leave a Reply

mts_best