Lyssna på en bok

Det finns många som har en lista på böcker de vill läsa, men känner att tiden inte riktigt räcker till. Då kanske det är dags att överväga att lyssna på boken istället för att fysiskt vända blad.

Det finns flera ljudbokstjänster på nätet och priserna varierar lite beroende på vad prenumeranten vill ha. En del tillhandahåller även e-böcker. Oftast erbjuds en provperiod på mellan två veckor till en månad. Det gör att det finns gott om tid att lyssna gratis samt att förvissa sig om att ljudbokstjänsten innehåller det som önskas.

Fördelen med ljudböcker

Den traditionella boken kräver oftast lite tid och kanske en lugn omgivning. Och visst har det sin tjusning att få krypa upp i favoritfåtöljen med den där boken som hägrat en längre tid. Men för de som känner att den där tiden av lugn och ro inte riktigt vill infinna sig finns ett mycket bra alternativ, nämligen ljudboken. Att istället kunna lyssna på boken, gör att det samtidigt går att städa, laga mat, tvätta eller göra någon av alla de där andra vardagliga sysslorna som stjäl tid från bokläsandet. Det går att lyssna på ljudböcker under resan till och från arbetet, lika väl som i matvarubutiken, på gymmet eller nästan var som helst. Kanske till och med på jobbet, beroende på hur arbetet ser ut.

Ljudbok eller e-bok

En e-bok är egentligen att jämföra med en traditionell bok. Även om den existerar i en mobil eller annan enhet måste den fortfarande läsas. En ljudbok läses med öronen. Det gör att ljudboken blir mer tillgänglig, då den i princip kan lyssnas på nästan var som helst. En e-bok kräver fortfarande att ögonen är fokuserade på en text, vilket gör att användningen begränsas betydligt jämfört med en ljudbok. Att lyssna är också ett betydligt snabbare sätt att ”läsa” och listan på böcker kommer att avverkas i snabbare takt än vid traditionell läsning, vilket som sagt också kräver lugn och ro och framför allt tid. Den skeptiske kan registrera sig för en provperiod hos någon av ljudbokstjänsterna utan att förbinda sig till något. Det finns dessutom ingenting som säger att det inte går att kombinera traditionell läsning med ljudböcker. Varför inte lyssna på ”måste-boken” och spara godbiten till läsfåtöljen? En ljudbok kan också bidra till att vardags-sysslorna kanske blir något att se fram emot.

Leave a Reply

mts_best