Tegelstensromaner

Du som läser mycket känner väl till den nästan euforiska känslan när du får en tjock tegelstensroman i handen. Nu har du många timmars härlig läsning framför dig. En godbit att försjunka totalt i, låta dig dras med i och koppla av med. Det är som att få bege sig ut på ett hisnande äventyr, fast du slipper alla förberedelser och annat som krävs för att göra det i ditt eget liv. Att läsa och se film, är att få privilegiet att kunna uppleva andras berättelser som man aldrig annars hade fått göra. Många som läser som vuxna har också gjort det mycket som barn. Den så kallade bokslukaråldern är ett skede som många tio- till tolvåringar går igenom. De personerna brukar ha lätt att även plocka upp läsningen som vuxna. Men det är aldrig för sent att börja. Har man en gång fastnat i en fängslande roman brukar läsningen inte gå att släppa.

Hur du hittar dina bokfavoriter

Författare är en yrkesgrupp som är allmänt kända för att vara storläsare. Läkaren och författaren PC Jersild förklarade i en intervju att han i sin ungdom hade inställningen att det inte var bra att läsa böcker, risken att påverkas av världslitteraturen var alltför stor och då skulle man inte längre som författare uttrycka sig från sitt eget, ursprungliga, sanna jag. Idag har han en annan inställning och läsningen uppfyller en stor del av hans liv. Bland annat för att det också ger en möjlighet att slippa göra samma misstag som ens föregångare har gjort rent litterärt, som han själv uttrycker saken. Men om man vill börja läsa och inte läst en bok på flera år eller kanske ens aldrig läst särskilt mycket, var ska man börja egentligen? Det kan verkligen kännas överväldigande. bokrean är ett bra ställe att leta på, särskilt på bokhandlarna online. På de stora sajterna som säljer böcker kan du själv filtrera utifrån dina intressen, du kan läsa bokrecensioner och detaljerade beskrivningar av böckerna du är intresserad av.

Läsning förgyller tråkiga arbetsresor

Som bokläsare har du alltid ett ess i rockärmen var du än befinner dig: Att alltid ha en trivsam sysselsättning med dig! Det finns mycket dödtid i våra liv, trots att vi generellt lever så stressigt. Vi åker tunnelbana, tåg, buss, där det inte är möjligt att göra något annat än att bara sitta ut tiden. Då är läsningen ett underbart sätt att förströ sig på. Du får vara med om intressanta, kanske storslagna händelser, du blir allmänbildad och lär dig tänka kreativt. Allt medan du sitter på den dagliga pendlingen till jobbet. Reser du mycket i arbetet eller privat tillför läsning också mycket. Att flyga innebär alltid väntetider och även flera stycken sådana. Incheckning, boarding, flygresan, invänta bagaget; det finns många moment där det är läge att försjunka i en intressant bok. Tänk att du till exempel på ett flyg stockholm östersund kan leva någon annans livsöde eller uppleva något häpnadsväckande. Underbart!

Leave a Reply

mts_best