Populära självbiografier

Kanske har det aldrig vara lika många som skriver sin självbiografi som nu och mer eller mindre kända personer släpper självbiografier innan de ens har fyllt 40. Det beror möjligen på att författaren har hybris, förutom när personen är en idrottsstjärna. Vi lever i en värld där vi allt mer söker bekräftelse från andra. För somliga tar det sitt uttryck i att få gillningar vid byte av profilbild på Facebook eller att publicera varje liten måltid på Instagram, men vad kan vara större än att veta att människor vill läsa om hela ens liv?

Här kommer ett par exempel på självbiografier som är värda att läsa.

Jag är Zlatan (Albert Bonniers förlag, 2011)

Zlatan Ibrahimovic är ett exempel på en yngre person som har fått sin självbiografi publicerad och det till och russia-sweden_2015_18med när han fortfarande är aktiv. David Lagercrantz, som har spökskrivit boken, har haft långa intervjuer med Zlatan för att få med det viktigaste. Även om boken inte fick genomgående positiva recensioner blev den ändå en enorm framgång och har sålt i hela 1,5 miljoner exemplar i 20 länder. Zlatans självbiografi bjuder på en intressant läsning om hans uppväxt i Rosengård, hans väg till framgång i Sverige och till slut som internationell stjärna.

Bruce Springsteen – Born to Run (Natur & Kultur Allmänlitt., 2016)

Bruce Springsteen har i hemlighet jobbat på sin självbiografi de senaste sju åren. Det är lätt att glömma att ”The Boss” är född 1949 eftersom han känns evigt ung trots att han i Sverige skulle klassas som ålderspensionär. Springsteen har en sällsynt talang för att berätta och hans låttexter är en stor del av hans framgång. Här har han lyckats använda sin berättarförmåga till en mer än 500 sidor lång bok som genomgående har fått hyllningar av både kultursidor i kända dagstidningar och vanliga läsare. Om du tycker att rockbiografier är tråkiga bör du ändå ge den här en chans. Du får bland mycket annat en intressant och roande läsning om Springsteens katolska uppväxt i Jersey, samt ett rörande sista kapitel om hans far. Det problematiska förhållandet till honom gav upphov till flera kända låtar, men han fick senare diagnosen paranoid schizofreni och i det sista kapitlet får han en viss upprättelse.

Leave a Reply

mts_best