Egen bokutgivning

Idag kan du ge ut din egen bok utan att behöva investera en förmögenhet. Det finns flera tjänster på nätet som hjälper dig med både rätt textformat, distribuering och att trycka upp boken.

Författare

Det är många som drömmer om att bli författare och att kunna leva på det egenskriva ordet. Idag finns fler möjligheter än någonsin att lyckas – utifrån bra planering, hårt arbete och självklart viss talang. Om du drömmer om att bli författare eller vill vara egenföretagare på annat sätt, kan det vara klokt att samarbeta med andra. Ett smart sätt är att ha kontor på ett kontorshotell med olika slags lösningar, som hos https://helio.se/ som erbjuder både flexibla arbetsplatser, coworking och kontor.

Eget förlag

Om du ska ge ut en bok på egen hand bör du starta ett bokförlag. Det kan låta komplicerat, men är tämligen enkelt. Det första du behöver göra är att bli egenföretagare. Logga in på Skatteverket och ansök om f-skattsedel. Du måste sedan ge ditt bokförlag ett namn och ansöka hos Bolagsverket om du kan använda namnet. Ditt förlag kan inte heta Boniers bokförlag, då det är för nära Bonniers Bokförlag, men det är klokt om förlaget ger en hint om vad du skriver om. Om du planerar att skriva flera böcker och kanske inom olika genrer bör du ge det ett mer allmänt namn, än om du planerar att skriva böcker om din hembygd.

E-bok

De flesta böcker som publicerar idag publiceras både som e-böcker och fysiska böcker. Det finns rent av författare som har hela sin inkomst på bara e-böcker, även om det är svårare. Du kan antingen sälja din bok helt själv på din egen hemsida eller genom en distribueringsplattform – ett företag som hjälper dig att publicera din bok. Om du använder en plattform kommer din bok också att finnas tillgänglig på Adlibris och Bokus – vilket nästan är en nödvändighet. Det finns flera distribueringsplattformar på nätet och ofta kan du faktiskt ge ut din e-bok helt gratis!

Plattformarna brukar också erbjuda widgets – ett tillbehör – som du kan placera på din egen hemsida och också sälja din bok därifrån. Den kan också placeras på Facebook – som författarduon som skrev ”Lär dig leva” gjorde.

Trycka boken

Det allra bästa är självklart att både publicera boken som e-bok och som fysisk bok. Förr krävdes det att en författare antingen blev utgiven på ett bokförlag eller att hen hade pengar att investera i eget förlag och då trycka upp flera tusen böcker i förväg. Det sistnämnda kan du fortfarande göra, men du kan också välja print-on-demand, PoD. Då trycks boken när en person lagt den i kassan och betalt för den. Med PoD blir varje bok lite dyrare att trycka än om du tryckt upp alla böcker i förväg, men du behöver inte spendera pengar på att trycka upp böcker i förväg som sedan kanske aldrig blir sålda.

Leave a Reply

mts_best