Boktips

Böcker är goda vänner på vägen genom livet. Kanske har man störst intresse av skönlitteratur men vågar man avvika från den invanda vägen finns det mycket att upptäcka hos faktaböcker, biografier, filosofi och religion för att nämna några. Genom att läsa stiftar man bekantskaper med nya världar och inhämtar nya kunskaper. Man växer som människa.

Parfymen av Patrick Süskind

Tyvärr är det många som går miste om denna dimension av livet som böckerna bidrar till. Det är ingen ovanlighet med hem helt utan böcker. Samma människor som föredrar att använda bokhyllorna till souvenirer och pinaler inhämtar den information de för tillfället tycker sig behöva genom en googling på internet – och nöjer sig med det. De vet inte vad de missar. De blir lyckliga över det lilla eftersom de är enkla människor. Detta är den typ av individ som missar Patrick Süskinds bok ”Parfymen” – en genial bok. De behöver aldrig tänka tanken att denna författare aldrig kan lyckas skriva ett liknande mästerstycke igen. Samtidigt som de slipper göra det konstaterandet så missar de att stifta bekantskap med Jean-Baptiste Grenouille, mannen utan kroppsdoft med det exceptionella luktsinnet som kommer att resultera i att han utvecklas till en mördare med en grotesk fascination av doften från kvinnliga oskulder.

Sagan om Isfolket

Om den mest avancerade skriften man kommer i kontakt med där hemma är en mugg med tryck och logga så missar man även Margit Sandemos fantastiska bokserie ”Sagan om Isfolket”, en historia som utspelar sig över flera århundraden där man får följa de förbannade arvingarna till Tengel den Onde under seklernas gång. En fantastisk resa genom tid och rum.

Fakta om psykologi

Intresserar man sig för människan finns det flera intressanta författare inom ämnet psykologi att stifta bekantskap med. Eric Fromm är en av dessa. Fromm knyter i sina böcker samman ämnen som psykologi, andlighet och värderingar och hans verk är djupt lärorika. Han har gett ut böcker med titlar som:

  • Att ha eller att vara
  • Är människan ond eller god?
  • Flykten från friheten

Hans verk är oerhört intressanta även för vanliga dödliga som inte bedriver någon form av studier utan helt enkelt vill få sig klokhet till livs, rörande detta med att vara människa. Genom att läsa hans böcker kommer man få hjälp med att vidga vyerna och därigenom växa som människa. Bara titeln på ”Flykten från friheten” säger en hel del om vilka frågeställningar man som läsare kommer att få brottas med och ta ställning till. Vi vanliga dödliga kanske aldrig tänker tanken att vi skulle behöva välja mellan ägande och varande. För att läsa den här typen av tankeväckande litteratur måste man våga växa som människa. De flesta föredrar att låta bli. Det är enklast så. Men de går också miste om mycket här i livet.

Leave a Reply

mts_best