Genom att läsa besöker vi andra världar, lär oss nya saker och vidgar våra vyer. Att läsa är ett fantastiskt tidsfördriv som ofta slår både tv-tittande och surfande. I en bokcirkel samlas människor kring en bok och diskuterar den under lättsamma former. Fördelarna med att vara med i en bokcirkel är många. Genom att diskutera bokens innehåll med andra får du ta del av andra perspektiv än dina egna. Det är också nyttigt att formulera egna åsikter och ta ställning i olika frågor. Dessutom är bokcirkeln en social samvaro och ett trevligt sätt att umgås.
Gå med i en bokcirkel
Vill du gå med i en bokcirkel, men vet inte var du ska hitta en? Ett tips är att börja på biblioteket. Fråga i receptionen eller kolla anslagstavlorna. Oftast drar bokcirklarna igång på våren eller hösten. Du kan också höra dig för i bekantskapskretsen, kanske finns det någon som hört talas om en bokcirkel i trakten. Studiefrämjandet anordnar läsecirklar på många orter i Sverige. Kolla om det finns någon i din hemstad. Ibland händer det att den lokala bokhandeln ordnar bokträffar, så det är en god idé att besöka bokhandeln.
En bokcirkel behöver inte samlas på en fysisk plats, utan bokdiskussionerna kan också ske på nätet. Där finns en nästan oändlig uppsjö av olika cirklar att ta del av. Här hittar du allt från cirklar som bara läser Jane Austen till litteraturklubbar som avhandlar true crime. Om du hellre lyssnar på andra än pratar själv kan du använda på Sveriges Radio. Programmet Bokcirkeln har sänts sedan 2012 och tar upp böcker i alla genrer.
Starta en bokcirkel
Om du inte hittar en bokcirkel som passar dig, kan du starta en egen. Att delta i en cirkel är ett enkel sätt att umgås och ett tillfälle att skaffa nya vänner. Hör efter på din arbetsplats om det finns intresse för en bokcirkel. Sätt upp lappar i fikarummet för att väcka nyfikenhet. Ett spännande förslag är att bjuda dina vänner på en fest med litterärt tema där ni diskuterar en viss bok.
I en bokcirkel kan det vara lämpligt att träffas ungefär en gång i månaden. Antalet deltagare bör ligga någonstans mellan tre och åtta personer. Om ni är fler än så, finns det risk att några deltagare aldrig kommer till tals och att mötet blir lite stökigt. För att sammankalla deltagarna och utvärdera verksamheten finns det enkäter på nätet som är praktiska att använda. Det är vanligt att deltagarna turas om att välja en bok till läsecirkeln. På så sätt blir det en bra spridning av olika genrer och författare. För att hålla kostnaderna nere bör man försäkra sig om att den aktuella boken finns tillgänglig i pocket. Det kan också vara trevligt att bjuda på kaffe i samband med träffen. Kanske ni kan turas om att ta med fikabröd? Lycka till!